h

Scootmobiel voor wie dat nodig heeft

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

16 september 2014

Scootmobiel voor wie dat nodig heeft

(Door Hans Boerwinkel) Vandaag staat een artikel in de Gelderlander over het controleren van de kilometerstand van scootmobiels. Dit idee is vorige week door Ans Putman van Partij voor lokaal Maatwerk bij de beeldvormende raad naar voren gebracht. In de Gelderlander staat een gedeelte van mijn reactie.  Er staat dat ik het een te beperkte maatregel vindt. Ik leg graag uit hoe de SP tegen het gebruik van scootmobiels aan kijkt.

Natuurlijk begrijpen wij ook dat voorzieningen betaalbaar moeten blijven. Het is dus van groot belang dat de juiste voorzieningen ingezet worden bij de inwoners die dat nodig hebben. Maar beleid maken dat gericht is op een klein groepje dat niet op de juiste wijze gebruik maakt of misbruik maakt van een voorziening is het verkeerde uitgangspunt. Het beleid moet gericht zijn op het helpen van mensen die dat nodig hebben. Bij alle hulpmiddelen, dus ook bij scootmobiels, moet de gebruiker voelen dat de gemeente (WMO consulent) naast hen staat met het gezamelijke doel om de juiste oplossing voor het probleem van de inwoner te vinden.

Minstens zo belangrijk is ervoor te zorgen dat mensen  om kunnen gaan met hun scootmobiel. Voordat deze verstrekt wordt zouden gebruikers een goede training moeten krijgen.

Kilometers controleren geeft gebruikers het gevoel dat ze zich moeten verantwoorden voor het feit dat ze hulpbehoeftig zijn. En bij hoeveel kilometer per jaar heb je dan recht op een scootmobiel? Het zegt dan nog niets over de frequentie dat deze gebruikt wordt. Dus nee, een controle op de kilometers is niet zinvol. Goede gesprekken moeten leiden tot de juiste invulling. De ene keer is dat een scootmobiel, de andere keer een pasje voor de regiotaxi of een driewielfiets, of een electrische rolstoel, etc... Maatwerk dus. 

Door op de juiste manier maatwerk te leveren, met de mensen mee te denken en niet tegenover elkaar te staan is de kans op een goede invulling van de zorgbehoefte het grootst. Als blijkt dat op den duur het budget niet toereikend is zullen we nieuwe keuzes moeten maken, zodat er wel genoeg budget is om deze voorzieningen overeind te houden.

Er is ook gesproken over een scootmobiel pool. De SP is in principe tegen een scootmobiel pool. In de meeste gevallen beperkt het mensen in hun bewegingsvrijheid en dus in hun eigen regie. Onderzocht kan worden of in uitzonderlijke gevallen een pool wel mogelijk is. Te denken valt aan een verzorgingshuis waar bijvoorbeeld 50 mensen met een scootmobiel behoefte wonen en waar in de praktijk blijkt dat er nooit meer dan 20 mensen tegelijk gebruik van maken. Dan zou je een proef kunnen doen met bijvoorbeeld een pool  van 25 scootmobiels. Maar hierbij moet ook rekening gehouden worden met speciale behoeften zoals een stoel op maat.

Op deze website kun je onder het kopje standpunten lezen wat de SP vindt van hulp aan degenen die dat nodig hebben en dat we vinden dat dit niet verder uitgehold moet worden.

Wil je reageren? Dat kan door te mailen naar hansboerwinkel@tomaatnet.nl

U bent hier